Lilypie Kids Birthday tickers

2010. január 19., kedd

Vizsgálati eredmények

WA : negatív
Vércsoport : B Rh(D) pozitív
Anti-D : Ellenanyag negatív
Vércukor : 3,3 - 4,8
HBsAg : negatív
AFP : 0,92 MoM
NT : 1,7 mm

*** Mit is jelentenek ezek a vizsgálatok? ***



*WA:
Wasserman vizsgálat, az esetleges szifilisz-fertőzés igazolására.


Vércsoport- és Rh-vizsgálat:
Az Rh negatív anyáknál különösen fontos a későbbi csoport-összeférhetetlenséget megakadályozva, súlyos fejlődési rendellenességeket előzhetünk meg.


*Vércukor vizsgált (terheléses):
Éhgyomoral vesznek vért és mérik belőle a vércukor szintet. Ezután egy erősen cukros (túltelített) folyadékot itatnak, majd 2 óra elteltével ismét vesznek vért, amiből megmérik a vércukor értéket. Cukorbetegségről van szó, ha az éhgyomri cukorérték meghaladja a 6.0 mmol/l értéket, a terhelést követően pedig 10.0 mmol/l értéket.


*HBsAg vizsgálat:
Hepatitisz-B antigén vizsgálat. Kimutatja, hogy az anya átesett-e a hepatitisz-B vírusfertőzésen, illetve vírushordozó-e.


*AFP vizsgálat:
A terhesség 16. hetében végzik. Az AFP egy fehérjének, az ún. alfafötoprotein (α-fetoprotein) tudományos nevének rövidítése. Ez a fehérje terhesség alatt főként a magzati májban termelődik, és a méhlepényen keresztül jut a várandós vérébe. Az alfafötoprotein középarányos (ún. multiple of median - MoM) értékben kifejezett normál értéke 0,8 és 2,5 MoM közé esik. Ha 2,5 feletti az AFP eredmény, akkor magasabb a kockázat az ún. idegcső- (velőcső-) záródási rendellenességre. Ezek a rendellenességek (kivéve a kisfokú nyitott gerinc) ultrahangvizsgálattal, nagy valószínűséggel felismerhetők. Amennyiben az AFP érték 0,8 MoM alatti, a Down-kór kockázata emelkedettebb a normál tartományhoz képest. Azonban az alacsony AFP és a Down-kór közötti összefüggés még kevésbé érzékeny és specifikus, mint a magas tartomány és az idegcső záródási rendellenesség. Az AFP alacsony vagy magas eredménye nem diagnózis! Eltérést mutathat egészséges magzatok esetén is, valamint lehet normális érték beteg magzatoknál is.


*NT:
Az első trimeszteri genetikai ultrahang-vizsgálat során mérik a tarkóredőt. A leleteken általában NT (Nuchal Translucency) rövidítésként szerepel, de használják a nucha, tarkóredő, vagy nyakiredő kifejezéseket is. Az NT mérést 11-13 hetesen kell elvégezni. A magzat tarkójánál, a bőr alatt folyadék gyülemlik fel. Bizonyos rendellenességek esetén (Down-szindróma, egyéb genetikai rendellenességek, szívrendellenesség) jóval több folyadék található ezen a területen, így tarkótáji ödéma alakul ki, ami magas NT értéket ad. A tarkóredő értéket általában 3 mm-ig tartják normálisnak.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése