Lilypie Kids Birthday tickers

2010. november 18., csütörtök

Takonykór

Nátha. Megfázás. Eldugult orr. Csupa takony. Örökös orrszívó-porszívó. Zsebkendő hegyek... Melyik babás, kisgyermekes családnak ne lennének ismerősök e kifejezések, főleg így ősszel!
Sohasem voltam beteges, de mióta nem cicilek ez már a második alkalom, hogy elkapott a takonykór. Hogy megfáztam-e valahol vagy a bölcsibe nyeltem-e be valami fránya nyavaját a nyíltnapon, nem fogjuk már megtudni. Talán csak a fogzásom kellemetlen mellékterméke ez a bőségesen termelődő folyékony cucc az orromban, nemtudni, de itt van és most kezelnünk kell.
Egyébként a fogzásomnak mindenképp köze van hozzá, ez pont olyan, mint az egyetemistáknál a vizsgaidőszak. Ez is, az is annyira megviseli az immunrendszert, hogy még szép, hogy ilyenkor lendülnek támadásba a bacik, vírusok.
Anya sokmindent megtesz házilag is, hogy könnyítsen rajtam. Van ám sok okosság a tarsolyában, így az egyébként egy vagy több hétig is eltartó nyavaja futamideje mindössze 3-4 napra minimalizálható.
Lássuk csak, mit is tehetünk!?

* Vietnámi balzsam a mellkasomra. Azt mindenki tudja, hogy a vietnámi balzsamból egy kevés az orr alá azonnal kirántja a taknyot az ember orrából. De én még csak 18 hónapos gyerek vagyok, így velem ilyen brutalitást még nem lehet elkövetni. Amúgy meg tuti csak a szemembe dörzsölném. Így a ruha alá a mellkasomra keni Anya, s folyamatosan párolog a sok hasznos illóanyag, aminek meg be kell szívódni, az beszívódik.


* Csodalötty : 2 dl kamilla tea, egy kevés 100%-os citromlé, 10 ml Multikid vitamin szirup, 15-20 csepp Cebion, 1 dl 100%-os almalé vagy min. 25%-os baracklé. Vagy épp ki milyen gyümölcslevet szeret, ez ugyanis az ízesítés miatt kell, cukor helyett.
Ebből 2-3 adagot egy nap! Ez azért hasznos, mert a kamilla gyulladáscsökkentő és nyugtató hatású; a citrusfélék leve amellett hogy magas C-vitamin tartalmú, tele vannak gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal is; a vitaminszirup támogatja az immunrendszert; a gyümölcslétől pedig ihatóbb, finomabb és táplálóbb lesz a folyadék. Fontos, hogy se forró, se hideg ne legyen mikor isszuk.

* Egy kis pirítós bőségesen bekenve fokhagymával.

Mivel a fokhagyma helyi antibakteriális hatással bír, ez is sokat segíthet rajtunk. Persze csak mértékkel, hiszen még kicsi vagyok.
Rendkívüli szolgálatot tehetne ezügyben a vöröshagyma is, ennek jótékony hatásait elég kevesen ismerik, pedig majdhogy antibiotikum hatással is felér. Sajnos ezt én még nyersen nem eszem meg.

* Tyúkhúsleves, ami finom és egyben a legjobb orvosság. Ennek pozitív hatásait többszáz éve ismeri a nép, nálunk pl. rendszeresen ez a vasárnapi menü.

Na hát ez sem véletlen. A nebraskai orvosi egyetemen megvizsgálták alaposan e csodaleves jótékony hatásait. Erről egy cikk is megjelent a Chest szaklapban. A vizsgált leves összetétele tyúkhús, hagyma, sárgarépa, zeller, burgonya, paszternák és petrezselyem volt. A vizsgálat során kiderült, hogy a levesben található hatóanyagok enyhítik az orrnyálkahártya duzzanatát, valamint a köhögési ingert.

* D-vitamin, ami immunerősítő is.

* Könnyen emészthető, de tápláló ételek,
főleg levesek fogyasztása és minél több folyadék, lehetőleg tea! Mivel a tea koffeinjei és fitokemikáliái elősegítik a hörgőtágulást, így felszabadulnak a légutak. Tannin tartalma pedig vírus- és baktériumölő.

* Az inhaláláshoz, a pálinkához, a chilihez... s egyéb Anya által is ismeretes okossághoz
még kicsi vagyok, így ezeket nem is fejtem ki. A mézet még nem használjuk, pedig csodákra képes egyesek szerint. Mások szerint pedig ha forró folyadékba tesszük, toxikussá válhat. Egyébként meg 3 éves korig akár allergizálhat is. Szóval ettől egyelőre távol tartjuk magunk.

Ezek a házi jótevők mind egyszerűek és hasznosak lehetnek, de mivel egyikünknek sincs itthon orvosi diplomája (még), így nem hanyagolhatjuk a doktornénit sem. Jó esetben ő tudja mi a frankó!Ezek itt mind-mind csak segíthetik, gyorsíthatják a gyógyulást, javíthatják a közérzetet. A legtöbbet ilyenkor a pihenés szolgáltatja.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése