Lilypie Kids Birthday tickers

2010. február 2., kedd

Kell a cici


Sokféle cici létezik. Ha kukac lenne a lábaim közt és nem nunika, akkor most ilyesmi felsorolás következne, hogy kicsike, nagy, kerek, kemény, lógós… de én nem ilyesmire gondolok, hiszen számomra a maga fizikai valóságában pusztán az Anyukám cicije létezik. Mégis azt kell hogy mondjam, nagyon is sokféle cici létezik. Van a farkaséhségemet-szomjúságomat kielégítő cici, az elalukálós cici, vigasz cici, anyáravágyó cici, nyugtató cici… és még sorolhatnám azt a sok-sok cicit, amit magaménak tudhatok, amikor csak szükséges. Néha elég a puszta látványa, a tudat, hogy meg van még. Ott van a helyén és Anya vigyáz rá.
Bár eszem már sokféle szilárd ételt (gyümölcsöt, zöldséget, pipihusikát és husileveskét…), még sem vagyok hajlandó elhagyni a szopizást. Igaz, kanalazni könnyebb, mint megdolgozni minden korty tejért, de ezt a leírhatatlan rituálét, ami csak a kettőnké, egyelőre még semmi másért nem adnám.
A Dédim példáját követve Anya sem félti tőlem (mint sajnos sok más hiú anyuka), hanem igyekszik minél tovább fenntartani azt az étkezésemben. Anya Mamája is olyan sokáig szoptatta a Nagypapámékat, hogy ők maguk vitték neki a kisszéket, ha elérkezett a szopizás ideje. Én ezt egyelőre csak a „Hamamamam” ismételgetésével jelzem, de talán eljön még az az idő is, amikor már tisztán és érthetően, saját szavaimmal adom majd Anya tudtára kívánságom.


„Egyetlen percre sem volt soha kérdés, hogy akarom-e szoptatni!” – mondja Anya. Rengeteg okosságot lehet olvasni manapság ebben a témában, de mielőtt bárki bármilyen okosságra szentül felesküdne, gondoljon csak bele amolyan józan paraszt ésszel. Miért adta a természet az anyatejet? Miért adta kivétel nélkül minden csecsemőnek azt az ösztönt, amit szopásnak hívunk és amit abban a pillanatban képes gyakorolni, amint kibújt édesanyjából. Miért ha nem azért, mert ez a természet rendje?! Az ember is egy emlős, és mint azt az általános iskolában biológia órán oly jól bevésik az ember fejébe:
Emlős fogalma : kicsinyeit emlőjéből táplálja, testét szőr fedi és testhőmérséklete állandó. Ezen belül is az ember, mint méhlepényes emlős, az egyedtörténet csúcsa, hiszen mint ilyen a méhében a magzatot a méhlepény táplálja, így az embrionális fejlődés a legfejlettebbnek mondható.
Miért mennénk hát szembe az evolúcióval? Különben is, az anyatej nem csak jó, hanem finom is. Egy babának a lehető legfinomabb.



Egy kis számomra is szimpatikus okosság:



ANYATEJ:
Védi a babát és a mamát

Évezredek tapasztalata és a legújabb tudományos kutatások eredménye összecseng: semmilyen mesterséges táplálék nem képes teljes mértékben pótolni a csecsemő számára az anyatejet. A természet tökéleteset alkotott, a fajok életben maradásának nélkülözhetetlen eszközét. Az élet egyik törvénye: ha az utódot nem táplálja az anyja, elpusztul.Az ember az egyetlen faj, amelyik helyettesíteni tudja az anyatejet mással, de a pótszerek soha nem érhetik el annak minőségét. Az anyatej mindazt tartalmazza, amire egy embernek hat-nyolc hónapos koráig szüksége van, s további néhány hónapig is csak kiegészíteni kell azt. A D-vitamin kivételével az összes vitamin megtalálható benne, ugyanígy a szükséges ásványi sók és zsírok, az agy és a retina fejlődéséhez szükséges telítetlen zsírsavak. A szoptatott csecsemő ellenálló a vírusokkal, baktériumokkal szemben, általában még egy náthát sem kap, amíg így táplálkozik. Még az olyan krónikus betegségekkel szemben is védett, mint például a diabétesz, a sclerosis multiplex, a bélhurut.
Mivel az anyatej nem tartalmaz fajidegen fehérjét (ellentétben az állati tejekkel), ezért nem vált ki a csecsemőknél allergiát, valamint kevésbé jelentkezik hascsikarás is. A csecsemőkori viszkető, vörösödő, nedvedző, ún. atópiás dermatitisek egy része a tehéntejfehérje alapanyagú táplálásnak köszönhető. Az anyák tejükkel saját szervezetük által termelt immunanyagokat is adnak át gyermeküknek. Bizonyított tény, hogy szoptatással influenza, mumpsz és agyhártyagyulladás ellen védő ellenanyagok, valamint élő immunsejtek és a baba bélnyálkahártyáját védőbevonó anyagok jutnak át. Mindezeknek a kora csecsemőkorban, amikor még a gyermeki immunrendszer éretlen és elégtelen működésű, jelentős szerepük van.
Egyedül az anyatejben található az a speciális vaskötő fehérje (lactoferrin), ami a gyermekek vasfelszívódását teszi lehetővé, s emellett még fertőzésgátló hatással is bír. Bár a legtöbb jó minőségű tápszer vassal dúsított, az ezekből való vasfelszívás mégis nagyobb terhet ró a gyermekre.
A legújabb kutatások szerint pedig egész életében egészségesebb lesz! De még ránézésre is más az ilyen baba, feszes a húsa, nem hízik el, s a szellemi fejlődése is gyorsabb. Igaz, ez utóbbiban szerepe van annak a szoros, eltéphetetlen lelki kapcsolatnak is, ami kialakul a csecsemő és az őt mellére ölelő anyja között.Talán kevesebb szó esik arról, hogy az anya számára is igen nagy nyereség, ha szoptat. A lelki gazdagodás, amit gyermekével kialakult kapcsolata ad és az öröm, amit fejlődése láttán érez saját személyiségét is építi. Ugyanakkor a szoptatás az egészsége szempontjából is fontos. A jelenben: elősegíti a méh visszahúzódását eredeti helyzetébe, segíti a lefogyást, sőt még a dohányzásra való esetleges visszaszokást is hátráltatja. (A közhiedelemmel ellentétben a fogamzást csak kismértékben akadályozza, tehát a védekezést nem lehet kiváltani vele.) A jövőben: csökken az emlő- és a petefészekrák kockázata, kiegyensúlyozottabb a hormonális állapot.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése